Superfoodfavoriter: Spirulina, märklig smak med angenäm effekt

Spirulina

En brasklapp vill jag börja med.

Spirulina är inte en kulinarisk favorit – det är inte för att det är så himla gott att äta denna mörka, blågröna, näringspackade alg som jag vill rekommendera den. Det är för att den är just mörkt blågrön och näringspackad.

Det gröna och det röda blodet
Spirulina har hängt med längre än Jesus. Mer än dubbelt så länge, och ett av skälen till att folk så länge velat äta denna spiralformade alg är att den är så otroligt rik på klorofyll.

De gröna växternas ”blod”, klorofyllet, är oerhört likt människans hemoglobin. Den största skillnaden på de båda molekylerna är att klorofyll har en magnesiumatom i mitten och att i hemoglobinets mitt finns en järnatom.

Det här skulle inte vara mycket mer än en festlig slump om det inte också visat sig att klorofyllrik mat – det är alltså gröna växter – är oerhört bra för att hjälpa oss att både rena blodet och bygga nya blodkroppar. Det fina med spirulinaalgen är att den också förser oss med den sista ingrediensen, järn, i en för kroppen användbar form och i såpass höga koncentrationer att summan blir betydligt bättre än leverpastej och blodpudding när det gäller att förbättra vår röda status.

– Spirulina innehåller ungefär lika mycket järn som rött kött.
– Klorofyllkoncentrationen är hög.
– Det blå pigmentet, det som ger spirulina dess lite ovanliga färgskiftning, har också visat sig fungera stimulerande på produktionen av nya blodkroppar.

Allt detta visste man nog inte för fem tusen år sedan. Jag förmodar att folk helt enkelt märkte att de mådde bra av spirulina och fortsatte.

För alla er bodybuilders och människor där ute
En annan viktig sida av spirulina som mat är att den är en komplett proteinkälla för kroppen, och dessutom en mycket lättupptaglig sådan.

Skillnaden mellan att massera en bit flintastek mellan växtätartänderna och svälja ned den i stycken, och att blanda i det blågröna pulvret i en smoothie eller bara skaka ut det i vatten och dricka är enorm. Kroppen kan använda spirulina inom loppet av minuter, inte timmar eller dagar.

Faktum är att spirulina har en av de högsta proteinkoncentrationerna av all världens mat, någonstans runt 70% av vikten, och eftersom du inte behöver steka, koka, mikra eller på annat sätt förstöra algen innan du inmundigar den förblir den koncentrationen intakt.

Om du å andra sidan steker din ryggbiff förstörs en hel del av det protein som kroppen annars skulle ha kunnat använda, och till råga på allt passerar en hel del av detta i sin tur oanvänt genom näringstuben.

Det här gör spirulina till ett mycket intressant alternativ för alla kroppsbyggare, men också för alla oss andra som bara vill öka kvalitén på vårt proteinintag under dagen.

Det är lättupptagligt, mindre mängd behövs och frågor om etik, medkänsla och klimatpåverkan slipper drabba en lika hårt (Spirulinaodling kräver ca 2% av vattenåtgången som rött kött kräver, för att ta ett exempel. I dagsläget är det oklart om spirulina har känslor).

Salt, vitaminer och antioxidanter
Kort och gott, du hittar supermycket av det din kropp behöver i spirulina.

A-vitamin, B-vitaminer, K-vitamin (också bra för blodets kvalité), salter och annat som får cellerna att surra som en vältrimmad Porsche.

Ska vi slänga in några ytterligare bonusar i mixen? Du luktar bättre av en klorofyllrik diet (eftersom växtblodet är avgiftande och städar tarmen. jojomen.) Din hjärna fungerar bättre av den balanserade proteinnäringen som algen ger. Zeaxantinet i spirulina är bra för ögonen och synen och allt GLA (en fettsyra) som den innehåller hjälper huden att må bra.

Så det enda lilla hinder du behöver komma över är att spirulina smakar träsk. Eller möjligen kloak.

Själv brukar jag lösa det med att blanda ut algen i vatten med en rejäl skvätt citronjuice i. Det sura hjälper till att maskera lite av det kloakiga. Man vänjer sig snabbt vid smaken och jag har sedan länge börjat associera den med att må kanonbra. Men å andra sidan, du kanske kommer att tycka om smaken från start, vad vet jag…

Siffrorna i texten kommer från boken Superfoods av David Wolfe. Varmt rekommenderad läsning.

/Charles Franz
www.charlesfranz.se 

PS. här kan du köpa ekologisk spirulina.

 

Kommentarer

kommentarer

Powered by Facebook Comments